Omaç nedir? Nasıl yapılır? |
Omaç, eskilerin yufka ekmeğin kırıntılarını değerlendirmek için yaptığı bir tür ekmek köftesidir.
Tabii artık kimse evinde yufka ekmek yapmıyor, yufka ekmeği değerlendirmek gibi bir amaç olmasa da, Omaç sırf o tarifsiz lezzeti için bile insanı yufka ekmek bulmaya zorluyor :)
Görüntü olarak mercimek köftesini anımsatsa da lezzet olarak köylerde yapılan o lezzetli sıkmaları anımsatır omacımız. Ben omacı hem çok doyurucu hem de çok faydalı buluyorum.
2-3 tanesi bile rahatlıka doymama yetiyor.
Üstelik yapımı da çok basit.
Yufka ekmeği nereden bulacağım diyorsanız, dert etmeyin.
Küçük bir şehirde yaşıyorsanız çevre köylerden satın alabilirsiniz.
Yok büyük bir şehirde yaşıyorsanız artık süper marketlerde de yufka ekmek satılıyor.
* * *
Yufka ekmek sorunumuzu aştığımıza göre, gelelim diğer malzemelerimize;
Malzemeler:
200 gr Peynir
1 Adet Soğan
2 adet Domates
4 Adet Süs biberi
4 yemek kaşığı Zeytinyağı
(2 tane yufka ekmekten) Yufka ekmek kırıntıları
Tarif:
- Domatesi küp küp doğrayın. Dilersseniz kabuklarını da soyabilirsiniz ama ben renk katması açısından kabuklu seviyorum ve dışını soymuyorum.
- Küp küp doğradığımız domatesleri ayrı bir kaba koyup diğer malzemelerimiz olan soğan, peynir ve süs biberini küp küp doğrayıp domatesten farklı bir kaba koyuyoruz. Bu nokta çok önemli çünkü domatesleri en son katacağız.
- Kırıntı haline getirdiğimiz yufka ekmeğe küp küp doğradığımız peynir, soğan ve süs biberini ekleyerek iyice yoğuruyoruz. Ekmek kırıntılarını ayrıca ıslatmaya gerek yok. Soğan ve peynirin nemiyle yumuşayacak zaten.
- İyice yoğurarak birbirne karıştırdığımız bu karışımın içine domatesleri de ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz.
- Domatesleri de ekleyip yoğurduktan sonra o sert ekmek kırıntılarının yumuşadığını ve köfte kıvamına gelmeye başladığını farkedeceksiniz.
- Bu aşamada son olarak zeytinyağını da ekleyip son kez yoğuruyoruz ve küçük parçalar halinde sıkıp köfte haline getiriyoruz.
Biz acıyı pek bir sevdiğimiz için süs biberi kullanıyorum ben.
Sizin acıyla aranız yoksa lezzet ve hoş bir görüntü vermesi açısından acısız yeşil biber de kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun :)
Beğendiysen paylaş o zaman :)
Her yörenin omacı farklıymış.Annemler de yağda yumurtayı pişirip yufka kırıntısını bol yağlı yumurtayla harmanlayıp taze yufka ekmekle dürüm yapıp yerler.Omacı pek sevmem ama sizin tarifiniz değişikmiş mutlaka deneyeceğim :)) Bebişe selamlar :)))
YanıtlaSilOoooo bayılırım Omaça..Köydeyken babannem yapardı bayıla bayıla yerdik.Dediğiniz gibi yufka ekmeği bulmak sorun olsa da marketler imdadımıza yetişiyor..En kısa zamanda yapıp afiyetle yiyeceğim inş.
YanıtlaSilBu saatte olamaz ya ! :D
YanıtlaSilÇok güzel gözüküyor. :$
Biz de yapariz. Uzun zamandir yapmiyoruz aslinda anneme soyleyeyim :)
YanıtlaSilBiz öfelemeç diyoruz. =)
YanıtlaSilomaçmıııı ben bayılırıııım blogumda http://gunlukyasamim.blogspot.com.tr/search/label/oma%C3%A7 burada bir de benim tarifim var canım bakmak istersen.
YanıtlaSilsenin ki de güzel görünüyor ama ben bol salça koyuyorum bir de geneld yufka ekmek değil de evdeki bayat ekmeklerle de yapıyorum bu tarifi.
eline sağlık :)
Hiç duymamıştım, çok değişik geldi. Ellerine sağlık
YanıtlaSilBiz ombaç deriz, ve süper yeriz :)
YanıtlaSilOmacın ne olduğunu bilmiyordum. Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Ben de deneyeceğim...
YanıtlaSilyummm this looks good:)
YanıtlaSillots of love xx
Nee from ROSECANDLE11